Výběr z níže připojeného článku, který sice není zrovna odrazem hlubších znalostí autorky, se týká také strany Moravané.

TSK

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Separatistická Morava

Jiné zřízení by uvítala i strana Moravané. Zatímco se společnost hádá o tom, jestli by Česko mělo mít třináct nebo osm krajů, Moravané by byli nejraději, kdyby Česko kraje nemělo žádné a země by se proměnila na federaci.

Předseda strany Ctirad Musil chybu vidí již v roce 1918, kdy byla ustavena Československá republika. „Původní historické země se nesjednotily, ale šlo o zábor v roce 1918. Dodnes, po více než 100 letech, vidíme nerovnost ve financování,“ kritizuje systém Musil a dodává, že problém pozoruje v přílišné centralizaci rozhodování, které se většinově odehrává v Praze. Samotnými federálními celky by proto podle něj neměla být pouze Morava, Čechy a Slezsko, osamostatnit by se měla i Praha.

Musil má jasno i v mezinárodním dění. „To, co nás nejvíc ohrožuje, je právě přítomnost v NATO. My dáváme Rusku záminku tím, že na Ukrajinu posíláme zbraně a neustále dráždíme to Rusko, které ve skutečnosti chce pouze klid na své hranici,“ myslí si a dodává, že v určitých bodech programu se strana shoduje kupříkladu s hnutím SPD.

I předseda Moravanů si ale uvědomuje, že vystoupení z NATO či jiných mezinárodních organizací, by se z pozice krajské politiky realizovalo těžko. „Z krajské pozice nejsme schopni změnit ústavu, ale jsme schopni působit aspoň na krajské úrovni a je to předstupeň pro další volby,“ uzavírá.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-kraj-autonomni-morava-ci-kralovstvi-do-voleb-i-letos-miri-bizarni-strany-259481